За Меркурий, при мен У9 и У11, в Риби, в 5 дом. Квадратура с Нептун. Мълчалива съм, не обичам да говоря. Стига да не пийна едно за отскок, тогава не можеш да ми затвориш устата. Като цяло се ритеснявам да говоря. Не мога да се обосновавам правилно, или поне така, че отсрещната страна да ме разбере правилно. Общо взето, само аз си се разбирам. Иначе, смятам че имам ясна дикция.
ММ с Меркурий (У4 и У12) във Водолей, в 8 дом. Съвпад Венера, квадрат Уран, секстил Нептун и тригон Плутон. Гласът му е много силен , рязъки ясен. Доста често съм го питала защо се кара с мен, а то просто така си говорел.
Големият ми син - Меркурий (У11 и У8) в 11 дом във Везни. Съвпад Венера, тригон Сатурн и Юпитер, секстил Плутон, тригон Нептун. В ученическите години участваше в една театрална школа, беше водещ на всякакви събития в града. Сега, в студентството си, постоянно участва в някакви клубове по дебати, международни обмени, конференции.
Малкият ми син - ретро Меркурий У11 в Козирог , в 3 дом. Съвпад Марс и Плутон, секстил Венера. Не говори никак ясно, като да си мрънка под носа. Често, когато отговаря с да или не, го карам да повтаря по няколко пъти, защото и да, и не ми звучат напълно еднакво. Има и лек дефект в ч, ш, ц. Тепърва му мутира гласът, така че ще видим накъде ще отидат нещата.