Здравейте,
откриха ми киста на яйчника и първото, което ми предложиха е да ми премахнат и двата яйчника с лапароскопска операция. Това беше шок за мен т. к. съм се редовен цикъл на 49 години съм и ми се струва твърде крайна мярка. Разбира се, че ще потърся и друго лекарско мнение. Какво виждате ви е по хорара Въпрос: Ще се наложи ли операция за премахване на яйчниците
Ще бъда много благодарна ако ми пишете. Благодаря!
Хриска, - извън хорара - потърсете и друго мнение и опитен хирург, който да ви предложи щадяща операция за премахване на кистата, ако изобщо е необходима.
На първо време може да пробвате и с консервативно лечение, както съветва и Теодор, но имайте предвид, че сте пред менопауза, когато всички доброкачествени образования по принцип претърпяват обратно развитие и трябва само да се следят, обсъдете и този вариант с вашия лекар.
Доколкото разбирам става въпрос само за киста на единия от двата яйчника, така, че сменете лекаря, огледайте добре цялата репродуктивна система заедно с матката, ако се налага изобщо интервенция да се имат предивид всички необходими намеси.
За необходимостта от операция е важно е да се знае вида на кистата - опитен гинеколог ще се ориентира по оплакванията ви и вида и размерите й на ехограф, а 100% се изяснява с хистология след операция.
В момента за ориентация (и успокоение) можете да пуснете съответните маркери по лекарска препоръка (или сама).
Потърсете още мнения на специалисти. Успех!