Един въпрос, ако може, че ме тормози от доста време и тъкмо реша, че съм си отговорила и някоя карта ме тресне по главата. Този, "управителят", винаги ли е владетелят на знака, или ако не вижда асцендента, може/трябва да е някоя от другите планети със сила в градуса на асц.- екзалтация, триплицитет и т.н., която вижда асц. и може да го управлява ефективно?
ПС. В тропическа система това, в другата знам, че нямат колебания по въпроса...
Ще Ви кажа аз как ги разбирам нещата.
С управителите и управлението в класическа западна астрология, ситуацията към момента е малко като в нашата държава - трудно е да разбереш кой управлява, дали въобще управлява и какви правомощия има
Получил се е много сериозен миш-маш. Не заради друго, а по причина думи, термини, изрази, превод - чисто езикова е причината.
Класическа астрология си има няколко типа управление. Същото е във ведическа астрология, с тази разлика, че там (поне за мен) нещата са доста по-ясно регламентирани. Най-вероятно поради това, че са запазени термините на санскрит и свободните съчинения са сведени до минимум в базисните принципи на астрологията въобще.
За мен управител/собственик, владетел/ на даден знак и следователно дом, еднозначно си е планетата, която "живее" там. Марс си е за Овен и Скорпион, Венера за Телец и Везни и т.н. Ако отворите Морен и прочетете някои от примерите, които дава, те са абсолютно недвусмислени - господарят на дома е еди кой. Господарят на 7 дом стои в 8 дом. Ако трябва господарят да вижда знака, как да стане тази работа?!
"Виждането" е желателно условие, за да има намеса в делата на някой дом. Колко ще може да се меси и как - това е въпрос на сила (достойнства, енергия). Алмутенът по смисъл е "онзи, който е най-силен" - има сила и възможност да те свърже с нещо (работа, пари, деца, брак и т.н.). Ако искаме да видим дали човек ще има работа, търсим планета, която да е достатъчно силна да свърже двете неща - човекът и работата. Не знам дали ще е подходящо да ползвам думата Изпълнител/извършител. Това е алмутенът. Той не задава път (посоката, съдбата), както прави господарят на дома.
Затова е важно да се определи кой е алмутенът, за да видим кой е изпълнителят. Но той изпълнява посоченото от господаря, не изземва владението. И ако господарят е тропнал с крак в 8 дом, дори и най-прекрасният извършител, е длъжен да изпълни поръчението