...липсваше ми концентрация и нямах никакъв интерес да чета нещо по 10 пъти..... Имам фотографска памет и мога да наизустявам обемиста информация от еднократно четене, но пък бързо забравям.
Това се потвърждава едно към едно от още няколко представители на огнени марсове от личния ми кръг. Плюс че възприемат най-лесно визуални стимули и наистина бързо забравят. Проблемът с фотографската памет на Меркурий в Лъв (сина ми) и Меркурия в Стрелец (едно момиче от екипа ми) е, че схващат на секундата, но само тази част от картината, която е "на фокус". Детайлите изобщо не биват забелязани - детайли според тях, но иначе може съществено да преобръщат смисъла. Пример - синът ми редовно пропуска по някоя задача в теста. Ама лесна, елементарна, знае я със сигурност от поне три-четири години. Ама защо?! - Ами, не я видях! :012:
Стрелчето току се забалтави ентусиазирано с някакви велики открития, основани само на едно виждане на някакъв текст, и след дни и нощи упорит труд, се оказва, че не е догледала "дребния шрифт" и всичко, което е "разбрала" и ѝ се струва фундаментално важно, е бъш наопъки.
Не че е лесно да ги убедиш, че нещо не са доразбрали или са проспали - даже сто пъти след това да изгребат/проверят фактите, все си остава едно наивно, инато недоверие, че "първият поглед" е бил по-прав.
Иначе девойката има ретроМерк, осъзнава си ограниченията и ако е с акъла си, е много пунктуална и прецизна. Трябва да бъде контролирана и не може да учи без наставник - във всяко отношение, но пък
научи ли нещо, го превръща в личен стил и се идентифицира с него.
Това с преписване на лекции и четенето им на глас го видях за първи път при братовчедка ми - Мерк в Овен със Слънце в Телец. Аз също съм изхабила много амбалаж, за да си водя записки от книги, но туй е защото не даваха да се изнасят от читалнята, а копирните машини в Народната ми избумкваха месечния бюджет само за една седмица
. Обикновено обаче лекциите ми се оказваха накрая доста "схематични" и цялото това писане - практически безполезно. За щастие, съм учила основно хуманитарни дисциплини, при които не е необходимо пунктуално следване на алгоритъм с точки и запетайки.
Иначе аз обичам да си драскам по книгите, да си ги усвоявам с разни приписки, дописки, листчета, маркери и рисунки. Затова и не обичам да ги раздавам - те си стават направо личен дневник и не са за развяване насам-натам.
Земни меркове - това - ни казване, ни четене, ни нищо. Научава се, ако се
покаже и
направи заедно . Инструкциите за сглобяване и инсталиране на разни неща, за земните ми меркове (Телец, Козирог и (даже!) Дева) са написани винаги на мъртви езици. Не могат да си представят картинка по чертеж - трябва им макет. Трябва да им го нарисуваш поне в 3D, а най-добре да ги заведеш някъде да го видят, да го разположат в триизмерно пространство и да го пипнат. След това вече знаят това научено нещо вовеки веков. Същото е и с посоките и географската ориентация - прекарай ги с колата през някой град и после цял живот нямаш нужда от други навигатори.
Пример с друга колега с Меркурий в Дева - малко мудно и тромаво схваща нови идеи, макар да ѝ сече пипето, работи много бързо и проверява задълбочено всичко - от сто страни (все пак е слънчева Везна). Фиксира се (чак с емоция и страст) в маловажни детайлни, които направо замъгляват основния фокус, но пък научи ли нещо - можеш да се опреш на нея като скала. Нищо не я разколебава - ни спорове, ни авторитети - ако го знае, знае го и точка, и край. Работата й е свързана с юридически текстове и нормативи и е бетон.