За някои манипулацията е нужна част от живота, без която не може. Манипулацията е просто въздействие на съзнанието на другите хора. И това въздействие може да е и за добро за този човек. Даже можем да кажем, че учителят манипулира съзнанието на ученикът. За други понятие като "манипулация" има доста черни краски и определено от него нищо добро не може да излезе - защото отнема свободната воля на другият човек като го заблуждава за естеството на нещата около него, дърпа фини кончета в душичката му и ги вади с памуче.
Та ... въпрос номер едно - кои знаци, аспекти, конфигурации са най-добрите манипулатори?
Втори въпрос - Какво е вашето лично отношение към манипулацията като явление? С кои аспекти, конфигурации, знаци в хороскопа си бихте обяснили виждането и предпочитанието си?
Аз лично виждам манипулацията само в черни краски - дразня се на манипулативни хора, на всякакви дребни игрички - в любовта, в приятелството, в кариерата, навсякъде - те за мен нямат място. Мисля, че силната ми Сатурнова природа и козият ми стелиум определено жеаят спокойствие и практичност, които тези игрички не осигуряват. Другото, което е - имам Плутон в 3 дом а като цяло, Плутон не обича хората да бъркат в дома, в който попада - Плутон в 3 дом не обича хората да му бъркат в ума.