Автор Тема: Карти на злодеи  (Прочетена 28717 пъти)

Happy58

• Гост
Re: Карти на злодеи
« Отговор #60 -: Август 26, 2014, 10:33:58 pm »
Изобщо не съм съгласна с тази теза. Да, донякъде има резон, но когато говорим не за злодеи, а за хулигани, за революционери. Разликата е огромна. В света, в Космоса има непреходно добри и непреходно зли действия, помисли, бездействия. Затова съм кръстила темата "Карти на злодеи". Това не са крадци, не са неразбрани философи, нито неконтролируеми бунтари, за да кажем, че в един момент от историята се вписват в рамките на обществото, в друг - не. Убийството без причина, за удоволствие, от любопитство и за забавление винаги ще бъде лишено от относителност. Това е зло в най-чист вид. Точка.

Без да се впускам в полемика, защото всеки си има гледна точка, само давам пример за размисъл:

Представяме си, че Менгеле е злодей и в някакъв живот/и ще трябва да си плати за жестокостите. И идва той в сегашната реалност ... и как точно да си плати, ако няма такива подобни нему? Нали някой трябва да му причини нещо подобно .... е как да стане? Ето ти девичка, в комбинация с Плутон, в 3 дом :)

В една книга четох, че тези хора ("злодеите")са души, които са приели тежестта да извършат такива деяния, за да могат да помогнат на съответните (отсрещните) души да "изкупят греха си", "да си платят сметката". Лично аз съм много съгласна с това, имайки предвид и казаното в първия абзац.
След прочетеното вече никога не поставям етикет - добър/лош, правилно/неправилно - смятам, че това се извършва като се изправим пред Свети Петър :)

The_One

• Hero Member
  • Публикации: 1678
« Отговор #61 -: Август 26, 2014, 10:35:33 pm »
Ще четеш ами - философски спор водя, бурни дебати текат, не е за изпускане  ;D
и без това се изливам, гледам поне да се вместя в един пост. Поименно започвам обръщението към всеки и така 10 страници наред:)
Това, което не ме убива...ще се моли да ме е убило, когато е имало възможност.

Happy58

• Гост
« Отговор #62 -: Август 26, 2014, 10:38:14 pm »
Ще четеш ами - философски спор водя, бурни дебати текат, не е за изпускане  ;D
и без това се изливам, гледам поне да се вместя в един пост. Поименно започвам обръщението към всеки и така 10 страници наред:)

този го прочетох, защото касаеше Смарта, а аз си я харесвам :) - ако не беше така, последващия ми пост нямаше да го има :)

Лека вечер на всички - ще се опитам да се вместя в препоръчителния от Аюрведа час за лягане :) - а и Марс/Сатурн наистина ме поизмориха днес и съм много доволна.

The_One

• Hero Member
« Отговор #63 -: Август 26, 2014, 10:46:05 pm »
Без да се впускам в полемика, защото всеки си има гледна точка, само давам пример за размисъл:

Представяме си, че Менгеле е злодей и в някакъв живот/и ще трябва да си плати за жестокостите. И идва той в сегашната реалност ... и как точно да си плати, ако няма такива подобни нему? Нали някой трябва да му причини нещо подобно .... е как да стане? Ето ти девичка, в комбинация с Плутон, в 3 дом :)

В една книга четох, че тези хора ("злодеите")са души, които са приели тежестта да извършат такива деяния, за да могат да помогнат на съответните (отсрещните) души да "изкупят греха си", "да си платят сметката". Лично аз съм много съгласна с това, имайки предвид и казаното в първия абзац.
След прочетеното вече никога не поставям етикет - добър/лош, правилно/неправилно - смятам, че това се извършва като се изправим пред Свети Петър :)

Хепи, признавам си, че аз съм патологичен съдия. Наистина - постоянно  и за всичко съдя хората. Опитвам се да не го правя, но е като рефлекс. Скоро имах работа близо до една църква и влязох вътре, харесва ми да седна и да си мисля разни мои неща. По-точно това е храм-паметника "Св. Ал. Невски". Имаше десетки китайски туристи, които докато отправях молитви наум осъдих по поне 10 причини - в общи линии за това, че се държат неуважително, не като в храм, а като на панаир. Не искам да уважават сградата или църквата като институция. Искам да уважават другите хора, които са там с надеждите и вярата си в Бог, в доброто, във вселенската енергия...в каквото и да е. Та в момента, в който се хванах, че съм в църква, моля се, а съдя, изпитах отвращение към себе си.

За мен това, което казваш звучи много логично. Обаче ми се струва твърде удобно. Пак стигаме до подбудите и действието. Това, за което говориш е да вършиш зло от добри подбуди, постигайки добри цели. Ама действието си остава зло.
Обратното също е възможно - да вършиш добро от зли подбуди, постигайки зли цели. Въпросът е на кое държим повече - на подбудите, на действията или на резултата? Засега нямам окончателен отговор и още размишлявам кое да приема за себе си като..моя си истина.
« Последна редакция: Август 26, 2014, 10:48:39 pm от The_One »

Papy

• Hero Member
  • Публикации: 7914
« Отговор #64 -: Август 26, 2014, 10:54:45 pm »
Аз гледам крайната точка. Много хора съм тормозила заради тях самите, без грам съжаление, почти всички са идвали до момент, в който са разбирали защо и какво съм направила. Нямам угризения, дори и когато съм жестока

The_One

• Hero Member
« Отговор #65 -: Август 26, 2014, 11:01:28 pm »
Папи, точно това правя - тормозя ги заради тях самите, а не заради постъпки спрямо мен или другите. Но после съжалявам, защото мисля, че е жестоко да тормозиш някой, защото е глупав или ленив, невъзпитан...заради липсите му по рождение. Една част от мен ми казва, че трябва да приемам хората, другата за две секунди ги преценява и раздава присъдите. Ей това май ми е най-големият личностен конфликт. Веднъж се тормозя като ме дразнят и втори път, когато съжалявам за ехидните си подигравки и саркастични реплики. Още 10 минути по-късно съм склонна да съм доволна от себе си и да реша, че им е било малко.
Урана мира не ми дава  ;D

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 13839
« Отговор #66 -: Август 26, 2014, 11:11:32 pm »
Но после съжалявам, защото мисля, че е жестоко да тормозиш някой, защото е глупав или ленив, невъзпитан...заради липсите му по рождение.

А аз не съжалявам, ни най-малко. Преди просто премълчавах, не че не си мислех същото за такъв тип хора и ги приемах по начин, различен от сегашния. Наистина хората не са виновни, че се раждат глупави или с оскъден интелект, но някои качества могат да се култивират донякъде, стига да има кой да ги насочи към самоусъвършенстване. Поне някакъв опит за разсъждения в някои глави не би бил излишен, всеки според възможностите си. Но истината е, че хората обичат да си стоят в удобния за тях коловоз и всеки опит да им покажеш друга перспектива се възприема като агресия, ставаш злодей.  ;D

Melius est prudenter tacere, quam inaniter loqui

Рени

• Hero Member
  • Публикации: 12741
  • Мъдрият се познава по това,че много се смее.
« Отговор #67 -: Август 26, 2014, 11:15:20 pm »
The_One, пример-аз не съм убила никой ,но съм (из)манипулирала достатъчно хора да го направят за удоволствие-кой тук е злодеят ?   :)
Дистанцирай се от  емоционалното си отношение  към този тип престъпници и наблюдавай информацията за същите.Има резон в споделеното мнение на Oposit. Цитирам бащата на народите :" Един убит човек е трагедия ,един милион-статистика " -защо Сталин не е вписан в каталозите за масови убийци и злодеи ?!?
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #68 -: Август 26, 2014, 11:29:26 pm »
Цитирам бащата на народите :" Един убит човек е трагедия ,един милион-статистика " -защо Сталин не е вписан в каталозите за масови убийци и злодеи ?!?

Цинично е, но "никой не съди победителите".
Какво са милиони човешки животи срещу спечелена война и изграден комунизъм? Не споделям тази логика, но вероятно така са разсъждавали.

The_One

• Hero Member
« Отговор #69 -: Август 26, 2014, 11:32:46 pm »
Рени, при Сталин е въпрос на политика. Той е убил над 7 млн. души. Повече от Хоколоста. Но за тези 7 милиона нищо не се говори, не е актуална тема, не прерасна в индустрия, както стана с направеното от германците. Аз нямам спомен да съм гледала филм, интервю или документален филм за убийствата на Сталин. Дори по Хистори май не съм засичала скоро. Виж, за нацистите има милиони продукции.
Въпрос на политика, на влияние. Не вярвам в световната конспирация, но мой много близък човек...да речем нещо като военен, ми е разказвал кога и кой е платил войната в Сирия, в Украйна. Показвал ми е разни неща. Ама аз вече съм ги забравила:)
Само знам, че от доста време не сме сменяли управниците си. Нито ние, нито доста по-големи държави от нашата. Нищо че все избираме правителства и президенти.

Елинор Рузвелт има една много хубава мисъл: "Никой не може да те унижи без твое съгласие". Същото важи и за манипулацията. Това са двустранни, а не едностранни процеси. В случая ти си човек, който си е пожелал нещо по индиректен начин. Но извършителя не го е направил насила. Тоест, у него е имало лична подбуда да действа. Дали тя е плод на манипулация от друг човек, дали е гледал много кървави екшъни или е фикс идея - няма значение. Той прави крачката, защото е открил личен мотив. Дори и да казва, че е заради теб това не е така. Това е заради него - за да се хареса на теб.

Рени

• Hero Member
« Отговор #70 -: Август 26, 2014, 11:38:31 pm »
Цинично е, но "никой не съди победителите".
Какво са милиони човешки животи срещу спечелена война и изграден комунизъм? Не споделям тази логика, но вероятно така са разсъждавали.

Няма тук цинизъм,както няма и победител(и).
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #71 -: Август 26, 2014, 11:39:38 pm »
Когато дойде перестройката в Съюза и падна "желязната завеса", в печатните медии започнаха да излизат материали за сталинския режим, репресиите и сталинските лагери. Спомням си, че в едно списание бяха публикували цяла поредица мемоари на жена, която е била в такъв лагер и е успяла да излезе жива. Скотски условия и нечовешко отношение. Единият ми прадядо по анонимен донос бе изпратен в такъв лагер, не се върна, просто изчезна без следа. Разликата с фашистските изстъпления е в това, че никъде в медиите не изляхоха материали за преднамерено осакатяване на затворници, за опити с тях. Може и да е имало такива случаи, но са успели да не разсекретят информацията от архивите.

Рени

• Hero Member
« Отговор #72 -: Август 26, 2014, 11:46:28 pm »
Ето я картата на Сталин и разглеждайки я от позицията на злодей ,мисля има повтарящи аспекти като от тези на Менгеле и Чикатило.Ако я разгледаме от позицията на политик ще видим и ползваме други фактори от картата ,може и на баща ,защото и такъв е бил,както и на стратег и такъв  е бил /
След като злото   и доброто са устойчиви категории в каталога ценностна система във времето ,какъв е Сталин-зъл или добър ?!?

The_One

• Hero Member
« Отговор #73 -: Август 26, 2014, 11:47:44 pm »
http://www.dnes.bg/world/2013/12/05/satelitni-snimki-na-zatvornicheski-lageri-v-severna-koreia.208478

При напредналите технологии днес - кой знае какво става по тези места? Като че ли нищо не се променя, само сменя мястото си.

Допълвам и това

http://bezlogo.com/2012/10/%D1%88%D0%B8%D0%BD-%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B3-%D1%85%D1%8E%D0%B3-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-3.html
« Последна редакция: Август 26, 2014, 11:52:03 pm от The_One »

The_One

• Hero Member
« Отговор #74 -: Август 26, 2014, 11:49:47 pm »
Ето я картата на Сталин и разглеждайки я от позицията на злодей ,мисля има повтарящи аспекти като от тези на Менгеле и Чикатило.Ако я разгледаме от позицията на политик ще видим и ползваме други фактори от картата ,може и на баща ,защото и такъв е бил,както и на стратег и такъв  е бил /
След като злото   и доброто са устойчиви категории в каталога ценностна система във времето ,какъв е Сталин-зъл или добър ?!?

Рени, благодаря, че се сети. Исках да я видя, но не ми се търсеха данните му. Ще я разгледам и ще пиша. Дали часът е надежден? Асц. Риби ми се вижда изненадващ за Сталин.