не мисля, че има подобна закономерност, вероятно е част от модерното звучене на астрологията
пр. Меркурий е ретрограден от 5 години - нито отличавам годината събитийно, нито вървеж/невървеж при смяна на фазите сами по себе си
същото и за натална ретроградна Венера - в годината на обръщането и по прогресии - нищо, но виж мунданно ретроградните и фази са винаги с кофти оттенък, без изключение до сега
Меркурий изгрява на изток 4-5 дни след долния съвпад, а Венера 6-7 дни, нали така беше, аналогично толкова години и по прогресия.
Годините, когато е застанал стационарно-ретрограден са били отличителни. Ако не отчиташ нещо забележително като промяна в техните сфери, хората около теб са го отчели и ще ти го посочат. Нищо модерно няма в това, а закономерност. Хората, които по прогресия Меркурий и Венера ще станат ретро са западни и бавно движещи се, това винаги ще оказва по-различно влияние върху отношението на натива в техните сфери и персонални домове, както и към планетите, които са в аспект с тях. Ти си с Венера/Юпитер-очакванията са ти големи тук
, аз съм с Венера/Сатурн- седмица след като се обърна Венера в директна по прогресия имах събитие, но чак сега 7 г след това започвам да вдявам за нейната природа, без това да означава, че ще разгърна природата й като тази в Телец, примерно. Аз съм родена в период, когато е имало 5 ретро планети, 4 от тях са в точен аспект със Слънце, а другата е в рецепция- винаги реагирам на стационарността на същите. При ретро Меркурий забелязах, че забавям скоростта на говора и се появява някакъв импулс да пиша някакви по-дълго, да се обяснявам, изяснявам, да изслушвам, което не е присъщо за мен.